Είκοσι Χρόνια Από την Ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Γιορτή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τον ελληνικό πολιτισμό

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, η Ακαδημία Πλάτωνος γιόρτασε με λαμπρότητα τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της σε μια εκδήλωση με πλήθος κόσμου, καθώς εκπαιδευτικοί των σχολείων, επίσημοι της τοπικής κοινότητας, οικογένειες και μαθητές συναντήθηκαν στην αίθουσα Στηβ Χριστόπουλος στο Κλίαργουότερ της Φλόριντα για να τιμήσουν την Ακαδημία και την ιστορική της επέτειο.

Plato Academy Schools 20 Years Logo
Celebrating two decades of student success.
Plato Academy Schools 20 year anniversary

Σήμερα είναι ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία των Εκπαιδευτηρίων της Ακαδημίας Πλάτωνος – η 20η επέτειος μας.

Η δέσμευση μας για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και την αριστεία, συμβάλλουν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

Μαζί, αποτελούν παράδειγμα του οράματός μας για την πρόοδο ως μια ακαδημαϊκή οικογένεια, όπου όλα τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται και μαζί ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Ηλίας Κοκκινάκος

«Είναι οι δάσκαλοι, οι οικογένειες, οι μαθητές και το προσωπικό που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία, και σήμερα γιορτάζουμε όλους αυτούς. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συνεργάτες μας από την τοπική κοινωνία και τους υποστηρικτές του Plato Education Foundation, το οποίο δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τις τέχνες και την ιστορία μέσω των Εκπαιδευτηρίων της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Έιμυ Χέηζ

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Διοίκηση της Ακαδημίας Πλάτωνος αποφάσισε να αναδείξει τον ιδρυτή, κ. Θεόδωρο Terry Τσαφατίνο, τιμώντας το έργο και την προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής των Εκπαιδευτηρίων Ακαδημίας Πλάτωνος (από αριστερά προς τα δεξιά: Γέηλ Γουώκερ-Ταμίας, Ηλίας Κοκκινάκος-Πρόεδρος, Ιωάννης Πεταλάς-Αντιπρόεδρος, Γιώργος Αντωνακλάς-Γραμματέας. Στο μικρόφωνο ο ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτωνος, Θεόδωρος Τσαφατίνος).

Ο κ. Τσαφατίνος στην ομιλία του προς τα μέλη της σχολικής επιτροπής της Ακαδημίας τόνισε πως το κίνητρο για τη δημιουργία του σχολείου υπήρξε η αγάπη προς την ελληνική γλώσσα και η ανάγκη συστηματικής διδασκαλίας και διατήρησής της, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής για τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση αυτού του οράματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβαλλόταν βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία των σχολείων από το 2004 έως σήμερα. Σχολικές εκδηλώσεις, εκδρομές στην Ελλάδα, εορταστικές εκδηλώσεις για εθνικές επετείους, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες και καθημερινές στιγμές από τη σχολική ζωή. Πολλοί παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από παλαιούς μαθητές και οι παρευρισκόμενοι απόφοιτοι, φωτογραφίες από συμμαθητές και από τη σχολική τους ζωή στον Πλάτωνα.

Steve Christopoulos

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ιστορική αυτή αναφορά για τον Στηβ Χριστόπουλο ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 2005 και έως τον πρόωρο θάνατό του το 2018, κατάφερε όχι μόνο να καταστήσει το πρώτο σχολείο των 35 μαθητών στο Clearwater εξαιρετικά επιτυχημένο, αλλά να ανεβάσει τον αριθμό των σχολείων σε εννέα, στις κομητείες Pinellas, Hillsborough και Pasco, όπου σήμερα 4,000 μαθητές νηπιαγωγείου έως και 8ης τάξης διδάσκονται την ελληνική γλώσσα καθημερινά, και αποκτούν εκπαίδευση υψηλών απαιτήσεων. Προς τιμήν του η αίθουσα στην οποία έγινε η τελετή ονομάζεται αίθουσα Στηβ Χριστόπουλος.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία με τις οικογένειές τους, και επίσημους προσκεκλημένους όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα κ. Λουκάς Τσόκος με τη σύζυγό του Εύη, ο Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, με τη σύζυγό του Ντόνα η οποία έχει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης με τη σύζυγό του Νταρλίν, οι εφημέριοι του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς, Αιδεσιμολογιώτατος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην περιοχή του Tampa Bay πατήρ Αθανάσιος Χάρος και ο Αιδεσιμολογιώτατος Θεοφάνης Κατσικλής με την πρεσβυτέρα Στέλλα Μακρή, καθως και ο Αιδεσιμολογιώτατος Σαμψών Κασαπάκης εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου με την πρεσβυτέρα Μάλορυ.

Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι χοροί που παρουσιάστηκαν από τους χορευτές του κρητικού συλλόγου “Δροσουλίτες” και τον μικρό Γιώργο Μπελμαδόρο, αλλά και του συλλόγου παραδοσιακών χορών της ενορίας του Αγίου Στεφάνου, “Κέφι” οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετικούς χορούς από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μουσική έπαιξε η ορχήστρα Demetri and the Islanders και ο DJ Harry. Εξαιρετική ήταν η παρουσία της τραγουδίστριας Χριστίνας Ζάντη με τα τραγούδια της οποίας χόρεψαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι. 

Οι μαθήτριες του σχολείου της Ακαδημίας Πλάτωνος Σέμινολ, εντυπωσίασαν με την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού Φραγκοσυριανή, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση.

Seminole dancers

H Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Ντανιέλ Σισέτι τόνισε το σημαντικότατο ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων και πως η εκδήλωση αυτή τιμά και εκείνους και το έργο τους. Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις προς συνεργάτες των σχολείων και υποστηρικτές του έργου και της αποστολής της Ακαδημίας. 

Τιμητικές διακρίσεις μελών της σχολικής κοινότητας

Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις προς συνεργάτες που υποστηρίζουν την αποστολή των Εκπαιδευτηρίων της Ακαδημίας:

Θεοδοσία Χαρέας

Γονέας μαθητών της Ακαδημίας Πλάτωνος, Σύμβουλος, και με ενεργή υποστήριξη κάθε σχολικής δραστηριότητας.

L_Raptakis

Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης

Ένθερμος υποστηρικτής των σχολείων της Ακαδημίας Πλάτωνος και της προώθησης της ελληνικής γλώσσας, εργαζόμενος ακούραστα για να ενισχύσει τη φωνή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. με καταγωγή από το νησί της Άνδρου, η αφοσίωσή του στην υποστήριξη του ελληνισμού είναι εμφανής και από την ενεργό συμμετοχή του σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Ελληνική Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Carlos_B

Αρχιφύλακας Κάρλος Μπρίτο

Βραβείο Εθελοντή της Χρονιάς

Γονέας και ενεργός υποστηρικτής του έργου της Ακαδημίας Πλάτωνος Σέμινολ, εξαιρετικά αγαπητός στη σχολική μας κοινότητα, τιμάται μετά την πρόσφατη περιπέτειά του. 

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Adam Ventulett

Hands of Faith, Improvement Services

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Τάμπα.

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Πάστορας Genniser Davega

Εκκλησιαστική Κοινότητα Cornerstone Community Church

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος St. Petersburg.

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Gopi Brahmbhatt

Mathnasium Τρίνιτι

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Τρίνιτι.

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Αιδεσιμότατος π. Τζέημς Ρουσάκης

Υποστηρικτής του έργου της Ακαδημίας από την ίδρυσή της. (Δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του, η εγγονή του, και απόφοιτος της Ακαδημίας Πλάτωνος, Σοφία Ρουσάκη).

Julia Gonser

Largo Public Library Outreach Liaison

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Σέμινολ. (Δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων).

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Rocco Melchiorre

Eagle Scout Project, Troop 475

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Τάρπον Σπρινγκς και απόφοιτος Ακαδημίας Πλάτωνος.

Sean Ferraro

Madison Avenue Pizza (Curlew Rd. και Alt. 19, Dunedin).

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Παλμ Χάρμπορ. (Δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων).

Σαβέλλα Καρόσα και Στέλλα Μακρή

Συνεργάτες της Ακαδημίας Πλάτωνος Clearwater με ενεργό δράση σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου. Χάρη στις προσπάθειές τους κατέστη δυνατή η διοργάνωση της εκδήλωσης.

Plato Academy Schools 20 year anniversary

Juan και Genia Yanuzzi

Poblanos Mexican Grill and  Bar 

Συνεργάτης της Ακαδημίας Πλάτωνος Κλίαργουότερ.

gala-100

Χορηγοί της Εκδήλωσης